Rengøring og vedligeholdelse af trægulv ? Tips og gode råd

Tips til rengøring og vedligeholdelse af trægulv

vedligeholdelse
Vedligeholdelse af gulv

Hvis dine trægulve er blevet afslebet for nylig, er det en god idé at kende til nogle få vedligeholdelses tips så dit gulv vil holde så længe som muligt. Ved at tilføre den rette gulvbehandling og skåne gulvoverfladen, kan du udsætte behovet for en ny gulvafslibning eller gulvafhøvling med adskillige år. Typer gulvbehandling:

• Oliebehandling
• Lakering
• Ludbehandling
• Sæbebehandling
• Voksbehandling

Hver gulvtype og efterbehandlings type har sine specifikke krav til rengøringsmiddel afhængig af beskaffenhed og krav til slidstyrke. Det er altid en god idé at bruge et minimum af vand ved gulvvask samt at skåne gulvet for kraftig slid fra udendørs fodtøj. Dette kan gøres ved at udgå udendørs sko på gulvet eller ved at anskaffe en god dørmåtte. Noget af det værste til at ødelægge et trægulv er snavs, sten, sand, sne og vand som har en tendens til at nedbryde gulvoverfladen og lave ridser.

Hold trægulvet rent og fri for ridser

vedligeholdelse
vedligeholdelse af trægulv

Det kan anbefales at vedligeholde trægulve jævnligt og ikke vente til det er for sent. Derfor er det hensigtsmæssigt at holde gulvet rent og fri for ridser, så der ikke slides igennem gulvoverfladen. Uden vedligholdelse kan det blive nødvendigt med en gulvafslibning inden for kort tid, hvorimod vedligeholdelse kan udskyde løsningen i adskillelige år.

vedligeholdelse af et lakeret trægulv

Det er en fornøjelse at have et lakeret trægulv, for det er dejligt at gå på samt nemt at rengøre og vedligeholde. Lak giver en lukket overflade som er afvisende for skidt og snavs.  Et lakeret trægulv kan vaskes i et universal rengøringsmiddel med en minimum vandforbrug. Brug en hårdt opvredet gulvklud eller moppe. Bruges der for meget vand ved gulvvask, kan gulvet komme til at knirke og stave/planker kan trække sig sammen og lakken tage skade. Er der kommet hul i lakken må gulvet afslibes og genlakeres.

vedligeholdelse af et ludbehandlet trægulv

Rengøring af et ludbehandlet trægulv kræver en ofte støvsugning for at fjerne skidt og snavs. Herudover vaskes gulvet ofte med sæbespåner eller en special sæbe beregnet til ludbehandlede trægulv. Igen er det vigtigt at bruge et minimum af vand og eventuelt eftertørre så overskydende vand og sæbe fjernes.

Generelt kan det siges, at anskaffelse af en god dørmåtte er vigtigt samt at det er en god idé at sætte filt dupper under møbler og stoleben. Har du spørgsmål til vedligeholdelse af trægulve eller gulvafslibning er du velkommen til at kontakte os for en snak om dit trægulv, det er gratis og helt uforpligtende.